Energiebesparing: tips en instructies

In Nederland zijn zo’n 528.000 huishoudens kwetsbaar voor energiearmoede. Dit betekent dat zij moeite hebben met het betalen van hun energierekening. De komende jaren zal de energierekening steeds hoger worden voor iedereen, terwijl het inkomen niet meestijgt. Het betalen van de energierekening wordt hierdoor voor steeds meer mensen, ook in het Oude Westen, een probleem. De wijk kent veel slecht onderhouden woningen, waardoor het energieverbruik relatief hoog is.

Wil jij energie besparen en je rekening omlaag brengen? Dat kan onder andere door verschillende kleine aanpassingen te doen aan je gedrag. Door bijvoorbeeld 5 minuten in plaats van 9 minuten te douchen, bespaar je per jaar ruim €60 op water en gas. Naast korter douchen kun je ook de gordijnen ’s avonds dicht doen, sluipverbruik bij elektrische apparaten tegengaan en overbodige verlichting uitzetten. Zie onderstaande afbeelding voor meer tips.

Daarnaast kun ook energiebesparende producten in huis installeren, zoals LED lampen, radiatorfolie, een waterbesparende douchekop, een tochtstrip of een straalregelaar. Deze producten hebben zich vaak in een korte tijd al terugverdiend. Hoe je deze producten installeert, wordt hieronder uitgelegd in vijf verschillende filmpjes. Klik op de huiskamer en gebruik de vijf knoppen om de filmpjes te bekijken.

Ben je enthousiast geworden over energiebesparing en wil je wat hulp krijgen? Hou dan de agenda van de Aktiegroep in de gaten of er binnenkort weer een Energielunch plaatsvindt. Onder het genot van een heerlijke lunch krijg je tips, kun je vragen stellen en ontmoet je buurtgenoten die ook bezig zijn met energiebesparing.

Wil je graag persoonlijk advies over de mogelijkheden om energie te besparen? Dan kan er ook een energiecoach bij je langs komen. Deze energiecoach maakt je bewust van je energieverbruik en adviseert je over de mogelijkheden. Een energiecoach kost je niets, en kan je veel besparing opleveren.