Wijktuin

Aan de West-Kruiskade ligt een groene rustplek middenin de drukke Rotterdamse binnenstad: Wijkpark Oude Westen. Er zijn ook ingangen in de Gouvernestraat: vanuit de Gouvernedwarsstraat en de Gaffeldwarsstraat. Het Wijkpark kwam er met steun van de Aktiegroep (1983) die de grote wens van buurtbewoners om een rustige en groene plek omarmden. Achter in het park realiseerden zij een verborgen schat: Wijktuin Oude Westen.

Wijktuin

Achter in het wijkpark, tegen de tuinen van de Westersingel aan, ligt achter een zwart hek, een oase van schoonheid en rust: de Wijktuin Oude Westen. In de tuin kunnen alle bewoners uit de buurt even tot rust komen, maar ook bezoekers van verder weg zijn welkom.

De tuin bestaat uit bloemperken, een vijver, een moestuin, een rotstuin, een pluktuin en een terras. In de wijktuin staat ook een bijenkast. Daarnaast is er een bijen-/insectenhotel voor solitaire bijtjes, zweefvliegen etc. In de vijver zwemmen geen vissen, maar er woont wel al jaren een roodwangschildpad. Door de tuin heen springen bruine kikkers rond en er zijn veel vogels te vinden.

De tuin wordt onderhouden door een groep vrijwilligers. Bijna dagelijks wordt er enkele uren getuinierd, en regelmatig is er gezamenlijke tuinwerkdag. Zie voor de exacte data bij de maandagenda op de startpagina of klik hier op de link.

In de tuin is ook een uitleendepot met tuingereedschap, dat gratis geleend kan worden door buurtbewoners voor hun tuinwerk, of bijvoorbeeld bij Opzoomeracties of aanleggen van een geveltuin etc.

Bezoekers zijn welkom als het hek openstaat. Dit is vaak op dinsdag, woensdag en vrijdag overdag.

Op dinsdagen vanaf 13.00 u. is wordt er Qi Gong beoefend waar iedereen vrij aan mee kan doen.

Kabouterpad

In de Wijktuin vinden regelmatig activiteiten plaats voor de kinderen van de  basisscholen en de peuterspeelzalen in de wijk. Het Kabouterpad is een van de programma’s voor de kleuters. Via spannende opdrachten komen ze van alles te weten over planten, bloemen en dieren in de tuin. Bijvoorbeeld: Vogels Voeren, Bijenlessen, Waterdiertjes en Oogstpad.

Er zijn ook regelmatig buitenschoolse kinderactiviteiten.

Werkgroepen

Sinds 2020 is er een structureel overleg tussen de vrijwilligers en de gemeente: het beheeroverleg Wijkpark. Deze vergaderen een keer per maand bij de Aktiegroep.

De werkgroep organiseert 1x per maand een Wijkpark schouw. Ook op de laatste vrijdag van de maand. Tijdens de schouw worden problemen, schade en overlast gesignaleerd. Waar mogelijk wordt het gelijk aangepakt of anders gemeld zodat het aangepakt kan worden.

Rond de activiteiten en het onderhoud van de Wijktuin zijn verschillende werkgroepen en vrijwilligers actief.

Wil je mee doen en/of denken. Kijk dan bij het kopje Doe mee! op de startpagina waar je mee kan helpen. Of klik hier