Hergebruik

Hergebruik is een thema dat niet nieuw is voor de Aktiegroep. Het  Ruilpunt is hier een voorbeeld van. Het is een winkel zonder geld waar mensen tweedehands spullen èn diensten kunnen ruilen.

In de loop van de jaren passeerden allerlei initiatieven de revue: het verzamelen van oud brood, pop-up recycle markten waar bewoners hun spulletjes konden verkopen of ruilen, een schillenboer waar groente- en fruitafval ingeleverd kon worden.

Bij de Dierenhof kunnen kleine elektrische apparaten worden gebracht die gerecycled worden.

Een paar keer per jaar wordt er samen met Roteb en de gemeente een Pop-up Milieumarkt georganiseerd. Met informatie over afvalverwerking en duurzaamheid. Kleine oude kapotte apparaten, klein chemisch afval (zoals een verfblik), batterijen enz.. kunnen worden ingeleverd.

De Werkplaats Duurzaam herbergt de Werkplaats Textiel en het Repair Café. En er worden lezingen en andere activiteiten georganiseerd rond het thema hergebruik. Zoals de workshop keramiek schilderen, waar mensen hun oude borden, vazen en kopjes een nieuw leven kunnen inblazen. En in 2023 was erbijvoorbeeld een expostitie over hoe de 6000 kilo Rotterdamse schapenwol, dat op jaarbasis vernietigd wordt, gebruikt kan worden, een lezing over hergebruik van kapotte apparaten, een toneelvoorstelling over hergebruik!