Hergebruik

Het thema hergebruik is niet nieuw voor de Aktiegroep. Al jaren heeft de wijk een Ruilpunt, een winkel zonder geld, in een hoekpandje in de wijk. Bewoners kunnen er tweedehands spullen en diensten ruilen, deze worden betaald met punten. Het Ruilpunt functioneert onder de vlag van de Aktiegroep en wordt door vrijwilligers gerund.

In het Oude Westen is een experiment gestart met een schillenboer.

In een deel van het Oude Westen kan groente- en fruitafval ingeleverd worden bij een schillenboer.

De schillenboer komt in een klein gebied in het Oude Westen. Iedereen in deze wijk kan zijn of haar groente- en fruitafval inleveren bij de schillenboer. Op onderstaande kaart staan de straten waar de schillenboer rijdt (straten met rode lijn).

De schillenboer rijdt dinsdag van 9.00 tot 12.00 uur, vrijdag van 13.00 tot 16.00 uur en zaterdag van 11.00 tot 14.00 uur  door de straten. Het laatste uur van zijn ronde is de schillenboer te vinden bij op het Wijkplein van Aktiegroep Het Oude Westen, Gaffelstraat 1-3.

Bekijk de route van de schillenboer – JPG(215.1K)

Bij de Dierenhof kunnen kleine elektrische apparaten worden gebracht die gerecycled worden.

Ook organiseert de Aktiegroep jaarlijks een Pop-up recycle market, waarbij ‘oude’ spullen aan bewoners onderling voor een mooi prijsje verkocht worden.

Maar er is zoveel meer afval in de wijk. Dat wordt vaak achteloos weggegooid, soms op straat. De Aktiegroep wil het voortouw nemen voor de ontwikkeling van een integrale visie op het scheiden en hergebruiken van het afval in de wijk. Dit om de wijk schoner en duurzamer te maken en wellicht ook kansen te creëren voor werk. Tijdens een bewonerssessie ontstond het idee om een ‘testlab’ in het pand te vestigen voor het omsmelten van afvalplastic tot nieuwe bruikbare voorwerpen. De Aktiegroep stelt voor te beginnen met een aantal brainstormsessies met bewoners, creatievelingen en experts op dit gebied.