Wijkplein

Poort naar de wijk

Het Wijkplein is de plaats waar we activiteiten van, voor, door en met bewoners ondersteunen. Voor opdrachtgevers en samenwerkingspartners is het de poort van de wijk. Het Wijkplein biedt hen toegang tot bewoners en situaties die zij anders moeilijk of niet kunnen bereiken.

Het Wijkplein is gevestigd in een voormalig nonnenklooster. Je wordt ontvangen in de ontmoetingsruimte. Er is een kantoor met allerlei faciliteiten en er zijn diverse activiteiten- en vergaderruimtes.

Bewoners zorgen zelf dat het Wijkplein elke dag op rolletjes loopt en doen bovendien nuttige en leuke werkervaring op. Zo zorgt de groep buurtwinkeliers ervoor dat de balie elke dag bemenst is. Zij ontvangen bewoners en bezoekers en staan hen te woord, beantwoorden de telefoon en houden de aanwezigheidsadministratie bij.

De gastheren/-vrouwen zorgen voor een kopje koffie of thee en dat bewoners zich thuis voelen. Er is een conciërge voor de dagelijkse klusjes. Er is ondersteuning van een professional. Behalve dat het een hechte en open groep waar nieuwkomers gemakkelijk bij aansluiten, is en er is ruimte voor persoonlijk ontwikkeling.

Broedplaats van bewonersinitiatieven

De wijkbewoners treffen elkaar hier. Zij worden geholpen door de professionals bij het ondersteunen van hun initiatieven en activiteiten. Door het signaleren van kwesties, het leggen van verbanden, het assisteren bij het schrijven van aanvragen en het aanzwengelen van discussies. Vaak komen bewoners in het wijkplein spontaan in aanraking met hun nieuwe activiteiten. Dat leidt vaak tot deelname daaraan. Gekscherend wordt wel eens gezegd: “Je komt binnen met een klacht over een boom voor je deur en je gaat als energiecoach weer naar buiten”.

Burenhulp

Daarnaast ondersteunen we individuele buurtbewoners bij het zelf oplossen van kleine problemen en praktische vragen en verwijzen hen waar nodig door naar andere instanties.

Spreekuren

Naast dat iedereen op werkdagen van 9 – 17.00 u. binnen kan lopen met een vraag, zijn er momenteel drie spreekuren.

Spreekuur Wonen: elke dinsdag van 9.30 – 11.30 u.

Spreekuur Energie: elke donderdag van 9.30 – 11.30 u.

Spreekuur groen: elke laatste vrijdag van de maand van 10.00 – 11.00 u.