Postcoderoos

Een dicht bebouwde stadswijk groen, klimaatbestendig en duurzaam maken, hoe doe je dat? In de Rotterdamse binnenstadswijk Oude Westen gaan ze daarvoor het dak op. Zwart bitumen willen ze beetje bij beetje vervangen door een plantentapijt en zonnepanelen. Het leuke is dat het een project moet worden van en voor iedereen. Ben je huurder en heb je dus geen dak van jezelf? Of heb je geen geld voor een dak vol zonnepanelen? Meedoen kan toch.
In Oude Westen zijn veel platte daken. Ernaast wonen is geen pretje. ‘Het wordt bloedheet in de zomer’, zegt een buurtbewoonster. ‘De dampen slaan ervan af’, beaamt een ander. De daken groen maken, met sedumplanten bijvoorbeeld, zou veel schelen. Zo’n sedumdak oogt een stuk vriendelijker dan een kaal zwart vlak, zorgt voor een aangenaam klimaat, brengt biodiversiteit en kan regenwater opslaan. Het is ook nog eens erg geschikt voor zonnepanelen.
Veel voordelen dus, maar wie gaat het betalen? Waar huurders normaal gesproken de woningbouwcorporatie aankijken en gemeenten stilletjes hopen dat huiseigenaren investeren, gaan ze in Oude Westen samen aan de slag. De eerste bijeenkomsten in februari waren veelbelovend. Al snel bleek namelijk dat iedereen kan profiteren van de groene daken en van de opbrengst van zonnepanelen. Niet alleen eigenaren, maar huurders

De postcoderoos

De postcoderoos-regeling. Dat is een subsidie die je kunt krijgen voor zonnepanelen die niet op je eigen dak liggen, maar ergens anders in jouw postcodegebied. Daarvoor moet je eerst met wat buurtgenoten een coöperatie oprichten. Dan kijk je samen of je een dak kunt vinden waar je zonnepanelen op mag leggen. Het dak van iemand anders dus. Denk aan het dak van een school, van een bedrijfspand, of van een appartementencomplex. Iedereen die lid is van de coöperatie betaalt mee aan de panelen. Wie geld heeft koopt er meer, wie minder draagkrachtig is, neemt een kleiner aandeel. De opbrengst van de zonnepanelen wordt naar rato verdeeld. Ook huurders kunnen zo profijt hebben via andermans dak. Maar het is ook een slimme constructie voor bijvoorbeeld bezitters van een koopappartement. Die kunnen via de Vereniging van Eigenaren in panelen investeren. Stichting VVE 010, die Rotterdamse VVE’s ondersteunt bij onder andere verduurzaming, laat zien hoe ze kunnen helpen bij het duurzaam opwekken en besparen van energie.

Om de postcoderoos mogelijk te maken heb je verschillende partijen nodig

De gemeente Rotterdam kan faciliteren en adviseren, bijvoorbeeld als het gaat om subsidie voor de groene daken

Water Sensitive Rotterdam verbindt stedelijke ambities voor groen en klimaat met bewonersinitiatieven, en helpt bij het bereiken van de juiste mensen binnen de gemeente. Woonstad Rotterdam, eigenaar van een groot deel van het vastgoed in de wijk, wil kijken of ze daken beschikbaar kan stellen. Verder komt er een uitgebreide inventarisatie van ook andere daken in de wijk.

Bewoners 
Een werkgroepje van Woonstad en bewoners uit Oude Westen gaat kijken naar mogelijke energiebesparing.
De werkgroep die met de postcoderoos aan de slag gaat, is twee weken na de eerste bijeenkomst al volop actief.