Taal­vrijwilligers­cursus – Stichting bij Corrie

10 april 2015

Taalvrijwilligerscursus – Stichting bij Corrie

In samenwerking met Gemeente Rotterdam gaan wij starten met een nieuw project. Voor dit nieuwe project zijn we op zoek naar kandidaten die opgeleid willen worden tot taalvrijwilliger.

Voor wie?

Vind je het leuk om met taal bezig te zijn, wil je graag met mensen werken en beschik je over inlevingsvermogen, enthousiasme, creativiteit, doorzettingsvermogen en veel geduld?

Dan is deze Taalvrijwilligerscursus misschien wel iets voor jou!

Elke cursist is anders: hier moet je flexibel op in kunnen spelen. Vanzelfsprekend kunnen we op jou bouwen en kom jij je afspraken altijd na.

Daarnaast zoeken we voor dit nieuwe project ook Rotterdamse laaggeletterden die op zoek zijn naar een ‘taalmaatje’. Zij kunnen gekoppeld worden aan de door ons opgeleide taalvrijwilligers. De enige voorwaarde is dat je als laaggeletterde 5 jaar een WWB-uitkering moet hebben. Wat is een taalvrijwilliger?

 

Taalvrijwilligers zijn vrijwilligers die anderen helpen op het gebied van taal. Als taalvrijwilliger heb je een belangrijke rol in het begeleiden van volwassenen bij het beter leren lezen en schrijven.

 

Wat leer je tijdens de basiscursus? De cursus duurt twaalf weken. Je doet kennis en vaardigheden op die goed van pas komen in je rol als taalvrijwilliger. Je krijgt twee keer per week les. Tijdens de les leer je hoe je les geeft aan een laaggeletterde en welk lesmateriaal hiervoor ingezet kan worden. Vanaf de vijfde week ga je naast de lessen ook stage lopen en word je geplaatst bij organisaties zoals buurthuizen, scholen, welzijnsorganisaties enz.

Na de basiscursus

Na 12 weken is de basiscursus klaar. Tijdens de stage heb je bijvoorbeeld meegelopen met een conversatieklas of ben je begonnen als ‘taalmaatje’.

Het is de bedoeling dat je dit na de cursus nog minimaal een halfjaar zelfstandig of onder begeleiding van een docent blijft doen. In dit halfjaar blijf je begeleiding krijgen van ons en kun je altijd bij ons terecht voor vragen.

 

Voorwaarden voor deelname Om aan de Taalvrijwilligerscursus mee te kunnen doen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

 Beheersing van de Nederlandse taal op minimaal B1 niveau (te vergelijken met het taalniveau aan het einde van de middelbare school)

 Minimaal 5 jaar een WWB-uitkering

 Motivatie om anderen te helpen met het leren van de Nederlandse taal

 Bereidheid om na de cursus minimaal een half jaar als taalvrijwilliger aan de slag te gaan

Voor deze kandidaten is het goed om te weten dat dit traject door de gemeente als tegenprestatie voor de WWB – uitkering wordt gezien.

Kosten?

Er zijn geen kosten verbonden aan dit traject.

Interesse?

Wil je meedoen met de cursus of ben je op zoek naar een taalmaatje? Bel of mail dan met een van onderstaande medewerkers:

Irina de Vries – irinadevries@bijcorrie.org of Prija Baboelall – prijababoelall@bijcorrie.org

Algemeen telefoonnummer: 010-7420465