Aktiegroepcafé van 22 september 2016

26 september 2016

Ondanks dat Feyenoord deze avond een wedstrijd speelde was het toch een volle bak. En natuurlijk is niet iedereen een voetbalfan, maar ik kan je vertellen dat er zeker wel fans in de zaal zaten, die er toch voor kozen om bij het Aktiegroep café aanwezig te zijn.

We hadden een vol programma waarvan je hier een beknopte weergave kun lezen van een aantal punten die aan de orde waren. Ook kun je de fotoslide van de avond bekijken.

Toekomst van de Aktiegroep: Op 15 september zijn we met grote getale naar de vergadering van de  commissie Gebieden geweest. Daar hebben Amina Hussen, Paul Claessens en  Joke van de Zwaard de Aktiegroep vertegenwoordigd en het belang van het netwerk, de locatie en professionele ondersteuning onderbouwd.

De commissieleden hebben aan de Wethouder Eerdmans vragen gesteld over de actuele situatie van de verschillende bewonersorganisaties. Welke van de 32 kunnen er door. Er is uit de vergadering gebleken dat niet alleen de Aktiegroep tegen bepaalde knelpunten aanloopt, maar ook ander bewoners organisaties kampen met problemen die hun voortbestaan bedreigt.

Inmiddels is het besluit al lang gevallen terwijl dit verslag getypt wordt,  op 29 oktober jl. heeft is er in de Gemeenteraad besloten dat De ingeslagen weg van Wethouder Eerdmans doorgezet wordt.  Dit houdt in dat de Aktiegroep nog wel de tijd krijgt om met de Gaffel in overleg te gaan over de eventuele (on)mogelijkheden tot gebruik  van het pand. Het aankomende jaar wordt ons pand en de ondersteuning van het opbouwwerk betaalt vanuit Couleur locale en de activiteiten vanuit participatiegelden. Dat klinkt simpeler dan dit in werkelijkheid is. Omdat de Aktiegroep ook deels Welszijnsactiviteiten zouden deze middelen ook uit de pot Couleur locale moeten komen. Zoals je je wel kunt voorstellen lopen de participatieactiviteiten en de welzijnsactiviteiten regelmatig door elkaar. Hoe filter je wat? Kortom we zijn er nog niet uit en houden jullie ook via deze weg op de hoogte!

Opening Kino: We hebben er weer een filmzaal bij! Van Lantaren Venster, naar de Gouvernestraat tot uiteindelijk een weer een filmzaal in onze wijk KINO benieuwd naar de programmering? Bezoek de website  https://kinorotterdam.nl/

Woonreferendum:Gina en andere hebben heel hard gewerkt om handtekeningen te verzamelen, zodat er een Woonreferendum komt in onze stad! En het Woonreferendum komt er, op 30 november! Totaal zijn er 13.591  ondertekenaars en honderden vrijwilligers. Je kunt meer informatie  vinden op https://woonreferendum.nl/

Wijkdialoog: Een aantal keren per jaar organiseren Woonstad Rotterdam en een werkgroep van bewoners een Wijkdialoog. Een avond waarin bewoners, Woonstad, Gemeente en andere belangstellenden met elkaar een dialoog voeren over ontwikkelingen in Het Oude Westen. Dit maal staat ‘ouder worden in het Oude Westen’ centraal.

Geveltuin XXL: Doorbraak In het Oude Westen zijn er op initiatief van bewoners een aantal geveltuinen ontstaan. Niet zomaar een tuintje van 30cm bij een 50cm, de naam zegt het al een Geveltuin Extra Extra Large.  Wolbert van Dijk ondersteunt verschillende bewoners met ideeën en de uitvoering van hun geveltuin. Op zeer korte termijn hebben we er in de wijk weer en geveltuin bij namelijk in de Doorbraak.

Boek groenprojecten in wijk: Aansluitend op het verhaal over de geveltuinen brengt  Wolbert van Dijk een boek ‘Klimaten’ uit. In het boek Klimaten beschrijft hij de vijf projecten in het Oude Westen in Rotterdam. Het zijn projecten waarin hij samen met bewoners, instellingen en ander partijen hun directe woonomgeving klimaatbestendig maak. De verantwoordelijkheid, het beheer en het initiatief ligt bij de bewoners. De presentatie van het boek is vandaag (7 oktober) van 16.00-17.30 in KINO. Aansluitend is er een borrel in de Tuin de Bajonet.

Tot zover!

Het volgende Aktiegroep cafe is op 24 november!