Van Asch van Wijckschool trots op vignet Gezonde School

22 februari 2017

Sinds 31 januari prijkt aan de gevel van de Van Asch van Wijckschool het vignet ‘Gezonde School’. De school heeft dit keurmerk gekregen omdat zij met haar extra aandacht voor ‘gezonde eetcultuur’ voldoet aan officiële kwaliteitscriteria voor een gezonde school die opgesteld zijn door externe deskundigen zoals het Voedingscentrum, KVLO en het Trimbos-instituut. De school is extra trots op het vignet, omdat het tot de 10% scholen in het land behoort die het keurmerk heeft behaald. De onthulling van het vignet vond plaatst onder luid gejuich en ging vanzelfsprekend gepaard met het uitdelen van een gezonde traktatie.

Sinds 2005 trachten gemeente en scholen met het programm ‘Lekker Fit!’ overgewicht en bewegingsarmoede onder de Rotterdamse jeugd tot en met twaalf jaar te bestrijden. Dat blijkt hard nodig, aangezien uit onderzoek van de GGD is gebleken dat veel Rotterdamse kinderen er een ongezonde levensstijl op na houden.

Voeding en beweging

De Van Asch van Wijckschool heeft zich al jaren geleden bij dit programma aangesloten. Zo hebben de kinderen iedere ochtendpauze een vast groente- en fruitmoment. Tijdens de pauze ontvangen de scholieren een gezonde snack varierend van appels, peren, bananen en nectarines tot wortels, radijsjes en paprika’s. Als dorstlesser wordt uitsluitend water aangeboden.

De leerlingen die tussen de middag overblijven, krijgen een gezonde lunch: bruine boterhammen met mager beleg, kip let, een ei. Pindakaas en beperkt zoet beleg is toegestaan, maar een ongezonde lunch van de KFC of McDonald’s wordt zonder pardon mee terug naar huis gegeven. “Door op school het goede voorbeeld te geven, willen we bij ouders en kinderen een mentaliteit van gezond leven aankweken, zodat ze ook na schooltijd minder snel een vette hap kopen in een van de vele winkels in de omgeving. Maar we willen ook wel normaal menselijk blijven doen. De kinderen mogen af en toe best genieten van een zoetigheidje, bijvoorbeeld tijdens een verjaardag. Onder het mom van Lekker Fit! geldt wel ‘één is genoeg en klein is oké!’ Dus een kleine traktatie en in kleine proporties. Als kinderen regelmatig bewegen is een beetje snoepen ook helemaal geen probleem. Er zijn hier heel veel kinderen die van sporten houden. Dankzij de medewerking van de Rotterdamse Sportschoolverenigingen kunnen de scholieren op locaties in de wijk deelnemen aan turnen, dansen, judo of voetbal”.

Educatie en signalering

Omdat ouders een belangrijke rol spelen bij de voeding van kinderen worden ook zij actief betrokken bij het programma. In de ouderkamer is regelmatig voorlichting door een diëtist. Behalve ‘educatie’ en ‘stimuleren van een gezonde leefstijl’ is het ‘signaleren’ een belangrijke pijler van ‘Gezonde School’. Twee keer per jaar worden de kinderen gemeten in hoogte en breedte en als blijkt dat een kind lijdt aan over- of ondergewicht volgt een afspraak met de diëtiste. “Door er al vroeg bij te zijn, kan voorkomen worden dat een ongezond leven een gewoonte gaat worden. Daar kan een kind levenslang profijt van hebben.”

‘Beter in je vel is beter presteren’
Na de onthulling van het gezondheidsvignet gingen de ouders mee naar binnen en de kinderen mochten naar huis of werden op school opgevangen. “We hebben de feestelijke onthulling aangegrepen meteen aandacht te besteden aan een ander belangrijk thema, namelijk dat we een school willen zijn waar iedereen – kinderen, ouders en medewerkers – zich veilig voelen. Pesten is daarin een belangrijk onderwerp en erg actueel, gezien de berichten in het nieuws. Op een veilige en gezonde school zitten kinderen beter in hun vel. Daardoor kunnen ze ook beter presteren”, aldus schooldirecteur Aart Hartman.