Van de straat geplukt: Muzaffer Durmaz

7 februari 2017

‘Mijn hele leven is film. Onze dromen zijn onze realiteit, want over wat wij dromen maken we films.’ Cineast Muzaffer Durmaz vertelt.

Muzaffer kwam samen met zijn moeder, twee broers en een zus op 4 april 1976 naar Nederland. Zijn vader was correspondent voor een groot Turks Dagblad en woonde er al. ‘Ik wilde helemaal niet naar Nederland. In Turkije lag mijn toekomst, ik was bezig met film en ik wilde in die richting gaan studeren. Ik woonde in Istanbul achter de blauwe Moskee. Een hele bekende buurt waar bijna alle speelfilms van Turkije werden opgenomen. Eigenlijk was die buurt een grote open studio. Er was een achterstandsbuurt, er waren hele sjieke wijken met klassieke huizen en historische straten. Ik hing er als kind vaak rond en was altijd onder de filmmakers. Ik bracht geregeld water naar ze toe en op een dag zeiden ze: jij hoort bij ons team. Een regisseur vroeg wat ik zo interessant vond aan de filmwereld en toen wees ik naar zijn stoel. Ik was geïnteresseerd in wat er achter de camera gebeurde.’

Eerste Turkse piratenzender van Nederland
In Nederland werd Muzaffer naar de LTS gestuurd. ‘Als je uit een buitenlandse familie kwam, werd er niet gekeken naar je talent. Na de LTS ging ik naar de MTS en toen besloot ik dat het echt niks voor mij was. Ik verdiende als krantenbezorger mijn geld. Ik stond om 4 uur op en reed vanaf het Noordereiland naar Crooswijk, Kralingen en Krimpen aan de IJssel. Ik spaarde en kocht een 8 mm camera, een projector en een montagetafel. Ik werd lid van de amateurfilmgroep Nederland en begon te filmen. Ook met de filmwereld in Turkije hield ik contact en draaide ik mee met films in Turkije. Die contacten heb ik trouwens nog steeds. Ik ken alle bekende Turkse cineasten.’

Nadat Muzaffer met school stopte, ging hij cursussen volgen bij de Filmacademie Amsterdam. ‘Ik meldde me aan bij de NOS en startte mijn eigen audiovisuele bedrijf. Ik heb heel wat documentaires en speelfilms opgenomen. Ik maakte items voor Turkse TV Stations als StarTV, A-TV en CNN-Turk. Met een Turkse crew en bekende Turkse acteurs heb ik in Nederland twee films gemaakt. Het was mooi om dat samen met hen te mogen doen.’

Muzaffer lacht. ‘Ik heb zoveel gedaan, daar kan ik een boek over schrijven. Ook in de muziek trouwens. Samen met radio Veronica en radio Atlantis had ik de eerste Turkse piratenzender van Nederland.’

In 1996 stopt Muzaffer met zijn eigen bedrijf en gaat bij de gemeente werken. Daar werkte hij op detacheerbasis als redacteur bij de migrantenomroep, was stagemanager bij het Rotterdams Wijktheater, was betrokken bij de opzet van TV Mozaïek, stichting SLOR en de programmering van xTV, de voorloper van Stads TV. Ook heeft hij zich bezig gehouden met werkgelegenheid voor jongeren. Na 16 jaar krijgt hij in een bezuinigingsronde met veel ambtelijke collega`s zijn ontslag bij de gemeente Rotterdam.

Oude Westen TV

Afgelopen zomer maakte Muzaffer met 3 professionele cineasten en bewoners West Kruiskade TV dat via Open Rotterdam en de website www.oudewesten.tv werd uitgezonden en meer dan anderhalf miljoen kijkers per week trok. ‘Nu zijn we bezig met Oude Westen TV. We zijn gestart als bewonersinitiatief en hebben via de gebiedscommissie financiën binnengehaald voor de nodige middelen. We hebben plek gekregen in de Nieuwe Gaffel voor het montagewerk, binnenopnames en om te kunnen overleggen. We maken onze films altijd samen met professionals, bewoners met ervaring, en bewoners die het vak willen leren. Wij werken zelf allemaal als vrijwilliger. Dat is het mooie eraan. Er zijn journalisten die als ZZP-er werken en in hun vrije tijd hun kennis en ervaring komen delen met bewoners. Ik heb mijn eigen apparatuur ook beschikbaar gesteld. We zijn een heel diverse club, we hebben bijvoorbeeld een editor uit China, mensen uit Congo en onze eindredactrice is een Surinaams meisje. Zij is verantwoordelijk voor de programmering. Ik doe de hoofdredactie en de marketing. Het is hartstikke leuk om mensen te leren om zelf films en televisie te maken, hoe je goede opnames kunt maken en waar je op moet letten: welke invalshoek, licht, geluid, hoe maak je een goede montage. Praktijkervaring opdoen zodat je zelf werk kunt creëren in de mediawereld. De Media zijn in verandering, het lokale nieuws wordt steeds meer gewaardeerd. Mensen kunnen vanuit hun eigen huis via internet een uitzending maken, in principe kan iedereen zijn eigen TV starten met weinig kosten. Ik denk dat dit de toekomst is.’

Oude Westen TV start binnenkort met vaste uitzendingen op Open Rotterdam. Elke donderdag om 18.30 uur. Muzaffer hoopt dat Oude Westen TV een voorbeeld kan zijn voor andere wijken in Rotterdam. ‘Het zou mooi zijn als we ons project zouden kunnen uitbreiden. Mensen in andere wijken helpen met de techniek en ze eventueel hier trainen. Wijk TV heeft een belangrijke functie, mensen zijn geïnteresseerd in wat er in hun buurt gebeurt.’