Mevrouw Truggelaar heeft dankzij actievoeren een woning met lift

6 maart 2017

 

Afgelopen zomer deed mevrouw Truggelaar (86) mee met de actie tegen de verkoop van sociale huurwoningen door Woonstad. In optocht ging ze met nog vijftig ouderen met spandoek door de buurt naar de benedenwoning in de Palmdwarsstraat om posters te plakken met teksten als: ‘Hier had Ali(e) kunnen wonen’ en ‘Dit is eigenlijk een huurwoning.’ 

Mevrouw deed mee omdat ze het een schande vindt dat er benedenwoningen verkocht worden, terwijl er zoveel ouderen een benedenwoning zoeken. Ook zijzelf zocht een beter toegankelijke woning in de buurt, waar ze al haar hele leven woont en waar ze haar contacten heeft rondom speelcentrum Weena waar haar man jaren vrijwilliger was.

 

Inmiddels heeft mevrouw een nieuwe woning in de Gouvernestraat. Zij denkt zelf dat dat door de aandacht komt die ze heeft gekregen voor haar probleem. Door een hartkwaal kon ze nauwelijks meer de trap op. Een maatschappelijk werkster van Radar zei tegen haar: “Dan gaat u toch op uw billen de trap op.” Die opmerking kwam op Radio Rijnmond.

 

Warmer, maar duurder

Ze heeft het prima naar haar zin in haar nieuwe woning met lift. In het oude huis kon ze de berging niet gebruiken wegens wateroverlast en de woning was veel kouder. “Hier is het lekker warm, want de leidingen liggen onder de vloer”, glundert ze.Wel is de woning stukken duurder. In de Coolsestraat betaalde ze € 385, plus € 61 Eneco. De huur van haar nieuwe woning is €724 inclusief de stadsverwarming, huismeester- en servicekosten en gemeenschappelijke elektra, maar zonder elektra in de eigen woning. “Ik moest van een drie- naar een tweekamerwoning, dus ik moest veel weg doen, ook de eetkamertafel en de dressoirkast waren te groot. De slaapkamer valt erg mee, daar kan ik meer kasten kwijt, die zaten niet in het huis. En het uitzicht is mooi, vanaf de eerste etage kijk ik zo het park in. Wat ik wel vervelend vind zijn die meeuwen en die duiven, die bevuilen mijn balkon. Er wordt veel te veel brood en andere etensresten gegooid.”

 

Hulp bij het zoeken

De zoektocht naar een nieuwe woning had wel wat voeten in de aarde. “Dat kan een ouder iemand echt niet zelf. Eerst heeft mijn zoon Dennie me geholpen met zoeken op het internet en toen hij overleed heeft een neef dat overgenomen. Wat ik nooit begrepen heb is, hoe dat zit met woningtoewijzing. Dan was ik eerste op de lijst, kwam ik om de woning te zien en dan kwam ik ineens op de achtste plaats. Misschien hadden die andere mensen urgentie, maar ik wilde beslist in de buurt blijven en durfde geen urgentie aan te vragen, bang om een woning te moeten accepteren ergens in een buitenwijk.” Ouderen zouden hulp moeten krijgen bij het zoeken naar een woning.

 

Toen ze deze woning voor bezichtiging binnenstapte, zei ze gelijk: “Deze wil ik en ik ben er nog steeds blij mee. Ik heb nauwelijks moeten wennen, ik ga binnendoor bij het terrein van Antonius naar de Nieuwe Binnenweg. Ik kom nauwelijks in mijn oude buurtje, alleen als ik naar het zwembad ga. Toen ik nog in de Coolsestraat woonde, moest ik iedere keer langs het huis van mijn overleden zoon. Dat die woning alsmaar leegstond vond ik niets.”

De verhuizing, waar veel ouderen tegenop zien, was geen probleem. “Ik heb veel hulp gehad van familie/ kennissen, van vrienden van mijn zoon. Die hebben behangen en de vloer gelegd. Ook de oplevering van de oude woning hebben zij gedaan. Er moest veel weg, een mens bewaart maar”.

 

Nieuwe ouwe buren

Ze kent ook al wat nieuwe buren. “Er wordt hier iedere maand een koffiebijeenkomst georganiseerd door Radar. Ik ben er naar toegegaan, ik kende er meteen al drie mensen, een echtpaar dat vroeger ook in de Coolsestraat woonde en een mevrouw die ik kende uit Speeltuin Weena. Met haar had ik toentertijd veel contact, ze had ook een zieke man en een zoon, dan heb je een band. Toen ze mij zag bij de koffieochtend was het meteen: ‘Woon jij hier ook?’ De koffiebijeenkomst is 1 x per maand, dat vind ik genoeg, bij vaste clubjes krijg je al gauw te horen: daar zit mijn vriendin, daar mag je niet zitten. Hier breng je je eigen stoel mee en je gaat zitten waar en naast wie je wilt”

 

Noot van de redactie: in de buurtwinkel worden mensen geholpen met het zoeken naar een woning.