‘Kleding creëren op de meest praktische en toegankelijke manier’

2 maart 2017

Altijd al je eigen op maat gemaakte legging, kasjmirshirt of leren lunchtas willen maken? In The New Haberdashery bij Het Nieuwe Instituut liggen de fijne stoffen, scharen en naaimachines voor je klaar. Onder begeleiding van modeontwerpster Charlotte Kan en een groep enthousiaste vrijwilligers kan elke aspirant en amateurkledingmaker hier in één dag zijn of haar favoriete kledingstuk maken.

Het idee van The New Haberdashery is simpel. De werkplaats biedt een aantal patronen, voor bijvoorbeeld een shirt, korte rok of broek of hemdtas, aan die je voor vijf euro kan kopen. Zoek hierbij de juiste stof en fournituren en je kan direct aan de slag achter de naai- of lockmachine. Het naaiatelier heeft een rijke verzameling aan stoffen: van verschillende soorten wol en katoen tot aan stretchtstoffen, kasjmir en zijde. ‘Alles zit er wel een beetje tussen’, aldus Kan. ‘En langzaam breiden we onze collectie uit met meer stoffen.’

Het naaiatelier is er niet alleen voor ervaren kledingmakers. ‘Als je een leek bent in het maken van je eigen kleding, dan helpen onze vrijwilligers je met elke stap in het proces op weg’, legt Kan uit. Volgens haar kan iedereen dan ook aanschuiven. ‘Alle vrijwilligers hier hebben een achtergrond of opleiding in het maken van kleding of de confectie. Ze hebben veel kennis van mode en staan te springen om te helpen.’

Tijdelijk modemuseum

The New Haberdashery ontstond in 2015, toen het Nieuwe Instituut tijdelijk werd omgetoverd tot Modemuseum. Bezoekers konden aan de hand van patronen van bekende ontwerpers als Monique van Heist en Frans Molenaar er zelf hun kleding maken. De werkplaats was zo’n succes dat deze vorig jaar, na het einde van het Modemuseum, onder leiding van Charlotte Kan verder werd voortgezet. Samen met de vrijwilligers maakte Kan nieuwe basispatronen waarmee iedereen zelf makkelijk een kledingstuk kan maken.

Volgens Kan is werken bij The New Haberdashery net wat fijner dan dat je je kledingstuk vanuit een burda (papieren patroon uit een tijdschrift) maakt. ‘Hier kun je direct een proefmodel aantrekken en kijken of het qua maat en stijl bij je past. Je weet dus al direct wat je gaat maken.’

Bij The New Haberdashery wordt bewust met patronen gewerkt. ‘We willen het maakproces op de meest toegankelijke en praktische manier aanbieden. Door met patronen te werken kun je in één dag al iets moois en unieks maken.’

Kan werkte zelf tot 2015 als modeontwerpster aan haar eigen dameslabel. Omdat ze duurzamer wilde werken, brengt ze haar ontwerpen sindsdien alleen nog als digitale naaipatronen op de markt. ‘Ik merkte dat ik bij het produceren van mijn kleding heel veel stof en materiaal overhield dat ik moest vernietigen. Ik had de keuze: of mijn productie opschalen of alle overgebleven stoffen zelf houden.’

Kan koos uiteindelijk voor een andere weg. Ze bood haar ontwerpen via internet aan als patronen. ‘Nu mogen mensen hun kledingstukken zelf maken.’ Dat bleek een succes. Haar patronen vinden nu onder meer gretig aftrek in de Verenigde Staten en Verenigd Koninkrijk, maar ook bijvoorbeeld in Zuid-Afrika of Mozambique. ‘Het is nu heel makkelijk om makers over de hele wereld te bereiken. Bovendien tonen mensen hun zelfgemaakte kleding dankzij bijvoorbeeld de opkomst van Instagram aan iedereen. Het spreidt zich als een olievlek uit.’

De ontwikkeling van deze ‘makerscultuur’ merkt ze ook op bij The New Haberdashery. ‘Mensen komen hier toch om in binnen vier uur iets unieks te creëren. Ze uitten zichzelf door iets te maken. Ik merk vaak dat bezoekers heel erg trots zijn op het eindresultaat. Het zorgt voor veel enthousiasme. En daarnaast is het natuurlijk gezellig om samen met anderen aan de slag te gaan.’

Workshops

Naast de werkzaamheden in de reguliere werkplaats van The New Haberdashery zijn er in het weekend ook workshops te volgen. Hierbij wordt dieper ingegaan op de bewerking van de kleding en met complexere materialen gewerkt. Zo zijn er workshops met bijvoorbeeld leer, kurk en vlisco en wordt geleerd hoe je glans of verf in je kleding kan verwerken. Van elke workshop is er ook een ‘kindervariant’, waarbij kinderen dezelfde techniek kunnen leren.

 

The New Haberdashery is op woensdag, zaterdag en zondag te bezoeken tussen 11:00 en 17:00 uur en op donderdag tussen 18.00 en 21.00 uur

 

.