1000 voorwerpen: Het Oude Tramhuijs

24 april 2017

De wachtruimte in het RET Tramhuijs, de Centrale Post, op het Beursplein, 1938

Tussen de Oude en Nieuwe Binnenweg staat een gietijzeren gebouwtje dat momenteel dienst doet als café/snackbar, maar dat een heel leven achter de rug heeft als wachthuis en meldplaats op verschillende plekken in Rotterdam. Het is in 1904 in opdracht van de Rotterdamse Electrische Tramweg Maatschappij gebouwd door de firma Bettenhausen, een werkplaats voor smeedwerk. Zijn eerste plek was het oude Beursplein; ongeveer waar nu station Blaak is. Daar was het wachthuis voor de trampassagiers en de wisseljongens. Na het bombardement op Rotterdam in 1940 werd het ter beschikking gesteld aan de Technische Dienst van de gemeente. Het deed dienst als verzamelplaats van de ploegen die belast waren met het puinruimen en kreeg daarna eenzelfde functie voor de wederopbouwdienst. In 1944 werd het 50 ton wegende gebouwtje naar de Coolsingel gerold. Het werd weer wachthuis voor de tram en er kwam een VVV-kantoor in. In 1952 werd hij vanwege de bouw van C&A verplaatst naar het Weena en daarna naar het Kruisplein. Door de komst van de metro werd het centraal loket overbodig. Het gebouwtje werd opgekocht door het Gemeentelijk Energie Bedrijf en in Ommoord grondig opgeknapt. In 1971 werd het neergezet op het Eendrachtsplein. Daar was het lange tijd een van de weinige horecagelegenheden met een nachtvergunning.

Deze informatie is uitgezocht door Hans Kramer van Ons Rotterdam en was onlangs te vinden op de Rotterdamse Scheurmail. Op https://scheurmailrotterdam.nl kan je je aanmelden voor een gratis dagelijkse scheurmail met oud en nieuw nieuws over Rotterdam