Van de straat geplukt…

21 september 2018

Marjorie woont in Middelland maar leeft in het Oude Westen. Haar moeder woont er, haar kinderen gingen er naar school, ze houdt van het sociale klimaat in de wijk en als eindredacteur van Oude Westen tv kent ze de evenementen en festiviteiten. Voor het theater, al van jongs af aan haar passie, reist ze door de hele stad.

Marjorie (40) kreeg in het Brede Schoolprogramma van de basisschool haar eerste toneellessen en ze was meteen verkocht. ‘Ik vind het fijn om in een andere rol te duiken en om mensen te entertainen. In de meeste producties waaraan ik tot nu toe mee heb gedaan, was entertainment gekoppeld aan maatschappelijke thema’s. Zo werd ik gevraagd voor een theaterstuk over tienermoeders. Ik was het zelf niet, maar het was een leuke ervaring. We kregen les van een echte acteur, Carlo, hij gaf toentertijd ook les in Odeon, en hij deed altijd maatschappelijke projecten. Ook bij het Rotterdams Centrum voor Theater (RCTh), waar ik stage liep voor mijn opleiding Sociaal Cultureel Werk, kwam ik in dat soort producties terecht. Ik heb daar in drie jaar aan zes producties meegewerkt, en ongeveer 200 voorstellingen gespeeld. Een stuk dat veel indruk op mij maakte was ‘Gay in de Stad’, over homoseksualiteit, speciaal gemaakt voor scholen. We speelden in monologen heftige ervaringen uit en de reacties van het publiek waren soms shockerend. Na het stuk hielden we groepsgesprekken met de leerlingen. Je bent wel voorbereid op anti-homo-opvattingen, maar niet op een uitspraak van een vijftienjarige jongen dat “al die jongens dood moeten”. Gelukkig waren er altijd klasgenoten die daarop reageerden.’ Het leukstewat ik heb gespeeld, is de voorstelling “De poes van de buurvrouw is kwijt”, speciaal gemaakt voor peuterspeelzalen. Het was een voorstelling die interactief werd gespeeld met de peuters. Bij het RCTh heb ik niet alleen toneel leren spelen, maar ook leren lesgeven aan kinderen, jongeren en andere groepen.

Theater als vorming

Marjorie geeft al een aantal jaren zelf theaterles. ‘Vroeger heb ik dat in het Speciaal Onderwijs gedaan, en bij een groep Somalische vrouwen.
In de vrouwengroep was dat gekoppeld aan het leren van de Nederlandse taal en had het tot doel om het zelfvertrouwen van de vrouwen te vergroten; hun durf om zich in de nieuwe taal te uiten. Op dit moment geef ik les op een Hindoestaanse school in Bospolder Tussendijken. Dat loopt via stichting Uitjezelf, die met een groot netwerk van zzp-ers allerlei soorten cursussen aan scholen aanbiedt. Daarnaast geef ik musicallessen in stichting De Anker, een christelijke organisatie die gevestigd is in Charlois en daar activiteiten voor de buurt organiseert.’ Marjorie zou graag theateractiviteiten voor de jeugd in het Oude Westen opzetten. ‘Op dit gebied is hier geen aanbod en dat is echt een gemis. Want theater is niet alleen heel erg leuk, niet iedereen is gek op voetbal of boksen, het vormt je ook. Je krijgt er meer zelfvertrouwen
door, je durft meer, je leert je te uiten, maar je leert je ook inleven in iemand anders, iemand met eenandere positie, met andere ervaringen.’

Alles in het Oude Westen

Marjorie groeide op in Bospolder Tussendijken en Schiemond en ging later ook zelfstandig in Schiemond wonen. ‘Toen ik kinderen had, ben
ik naar Middelland verhuisd. Ik woon daar goed, maar ben altijd meer georiënteerd geweest op het Oude Westen. Mijn kinderen hebben
daar op de crèche gezeten en later op de buitenschoolse opvang en ik had ze bij de Augustinusschool aangemeld. Ik heb mijn tandarts hier
en mijn moeder is in de seniorenflat Korte Bajonetstraat gaan wonen om dichter bij ons te zijn. In 2016, op een cursus video monteren, interviewen, filmen bij stichting Uitjezelf heb ik Engracia leren kennen en zij heeft mij daarna bij de Westkruiskade-tv gehaald. Ik heb toen onder andere opnames gemaakt van de seizoenafsluiting van Speeltuin Weena. Westkruiskade-tv was een project van drie maanden. Muzaffer wilde doorgaan. Ik vond film maken erg leuk, dus toen hij mij vroeg voor de administratie, productie en organisatie heb ik gelijk ja gezegd. We hebben startsubsidies aangevraagd en zijn in januari 2017 begonnen met de wekelijkse uitzendingen van Oude Westen tv via de Open Rotterdamzender. Er zijn nu al ruim 70 uitzendingen gemaakt.’

Eindredacteur Oude Westen tv

Muzaffer is hoofdredacteur, Marjorie is eindredacteur. ‘Ik maak per maand een lijst van mogelijke items, dus activiteiten die staan te gebeuren. Die vind ik op internet en via de Buurtkrant, en mensen geven ons rechtstreeks informatie door. Ik stuur de lijst naar de medewerkers en die melden zich dan voor bepaalde items aan. Als de opnames gemaakt zijn, zit ik naast de editor om beslissingen te nemen over wat we wel en niet uitzenden, en voor de laatste correcties. Na de montage kijkt Muzaffer er nog een keer naar voordat het naar Open Rotterdam verstuurd wordt. Daarnaast val ik soms in als interviewer, want dat vind ik nog steeds erg leuk. Ik ben niet zo van drukke plaatjes, ik houd ervan om als illustratie van een activiteit in te zoomen op één persoon, om een portret van zo iemand te maken.’‘Elke uitzending van Oude Westen tv begint met een algemene aankondiging. Dat gebeurt elke keer door een andere persoon. Daarmee willen we laten zien dat iedereen bij Oude Westen tv welkom is. Zoiets past bij het Oude Westen. Mensen met verschillende opleidingsniveaus en achtergronden leven hier niet in aparte groepen naast elkaar; ze zijn hier meer met elkaar verbonden.’