Fred van der Meij 28 juni 1941- 15 mei 2019

24 mei 2019

Op woensdag  15 mei trof ons een droevig bericht; na een kort ziekbed is Fred van der Meij overleden.

Afgelopen donderdag 23 mei hebben wij met anderen afscheid genomen van onze dierbare vrijwilliger en vriend. 

Namens de vrijwilligers van de Aktiegroep en in het bijzonder zijn collega vrijwilligers van het wijkplein wensen wij de familie, vrienden en kennissen veel sterkte toe.

Fred…

Een synoniem voor de Fred zou het woord Aktief kunnen zijn, Aktief met een K.
En in voor Aktie, ook met een K.
Aktievoeren kon hij zeker! Want was er Aktie te voeren, dan was hij daar.
Voorop met spandoek en al.

Het zit hem vast in het woord. Hij was jarenlang betrokken en werkzaam  bij de Aktiegroep Oude Westen. Fred heeft wel 24 jaar de buurtwinkeldienst gedraaid.  Hij heeft veel variabelen voorbij zien komen. Maar  hij, hij was er altijd: vast, trouw, behulpzaam en standvastig.

Standvastig was hij zeker. Vond hij dat het zo moet, dan moet het zo. Punt uit!
Vond hij dat het belangrijk is, dan is ook het belangrijk! Hij zette zich je altijd in voor de goede zaak. Doorzetten dat kon hij als de beste!

Aan de oppervlakte zag  Fred eruit als een grote stugge man, die bevlogen en boos kon reageren. Maar niet is minder waar, want wie de daar doorheen prikt weet al gauw dat hij eigenlijk een hele gevoelige en gezellige man was. Hij hield wel een grapje, een festivalletje of een feestje, maar onrechtvaardigheid kon hij niet verdragen.  Hij kwam altijd op voor het zwakste belang.

Iedereen die Fred gekend heeft, heeft wel zo zijn eigen herinneringen daaraan.

Een aantal van onze herinneringen willen met jullie delen:

De baliedienst op het Wijkplein ( voorheen Buurtwinkel)  

Aktiegroep Oude Westen, met Fred’
Er werd iemand doorverbonden en voordat ik kon vragen wie het was zei hij: ‘Telefoon‘ en knalde de haak er zo weer op.

Was het altijd (klant)vriendelijk? Nee, maar ook dat was Fred. En woog niet op tegen alle andere vriendelijke dingen hij voor andere deed.

De Vredesfabriek:
Je zou en moest de vredesfabriek naar onze wijk halen: een interactieve tentoonstelling over oorlog en vrede, geweld en vrijheid macht en tolerantie. Je vond het belangrijk dat zowel jong als oud zich er bewust van werden hoeveel  leed en de pijn  vooroordelen met zich mee brengt.
Een geslaagde week die in tijden als deze eigenlijk zo noodzakelijk is.

Drugs in Kleur: 

Ook daar was Fred in het eerste uur bij. Aktie ging voor hem verder dan strijden met een spandoek. Niet lullen, maar poetsen! Over de straat lopen en monitoren welke  drugsoverlast er was. Vooral in de avonden was hij van de partij. Ook de excursie naar Amsterdam om de overlast op de Wallen te bekijken staat in onze herinneringen vastgelegd. En we eindigde uiteraard in een gezellig cafe.

Aktiegroep Cafe 

En natuurlijk de Aktiegroep Cafe’s.  Hij zei niet veel,  maar als hij wat wilde zeggen, dan werd dat ook gezegd en hij liet zich  daarbij door niemand afremmen.
Wat kon het hem schelen dat hij  de microfoon niet had.
Over het Aktiegroep Cafe gesproken. Hij heeft er persoonlijk voor gezorgd dat onze burgemeester Aboutaleb ons daar een bezoekje bracht.
Daar was hij super trots op! We kunnen de glundering op zijn gezicht nog goed voor ons halen. Wat een geweldige avond was dat!

Loslaten

Toch viel de onvermoeibare inzet de laatste jaren niet mee. Last van zijn knieën, zijn heupen en toch slofte hij zichzelf overal heen. Ondanks de pijn ging hij door. Dat de pijn soms ondragelijk was, kon je goed van jouw gezicht aflezen. Het viel dan ook niet mee om te accepteren dat niet alles meer zo vlot  ging als voorheen. Onbegrijpelijk vond hij het, toen we hem adviseerde om goed voor zichzelf te zorgen en de  werkzaamheden aan de baliedienst bij de Aktiegroep te laten gaan. Met de  diepe teleurstelling kwam er gelukkig al gauw genoeg begrip. We weten dat hij diep van binnen wist dat het eigenlijk ook wel beter was om dat op te geven.

Maar heb je ooit een strijder zien opgeven? Wij in iedergeval niet.