Mondkapjes van Rosa uit de Nieuwe Gaffel

10 april 2020

Er zij heel veel initiatieven rondom het maken van mondkapjes. Ook Rosa is in De Nieuwe Gaffel druk bezig om deze te vervaardigen. Niet alle mondkapjes die de initiatiefnemers maken zijn helemaal veilig. Hoe goed de initiatieven ook bedoeld zijn. Eigenlijk is het gebruik van het kapje zinvol als je zelf niemand wilt besmetten. Het moet heel goed afsluiten en dubbele stof en daartussen een filter. Als je de hele voorwaarde leest dan is het nog knap lastig om goed beschermt te zijn. Als je een mondkapje ontvangt van Rosa, dan krijg je daar ook een instructie bij. Deze instructie kun je hier lezen

GEBRUIK DIT MONDMASKER NIET IN DE BUURT VAN EEN BESMETTE PERSOON

 • Hou je ook mét een masker aan de basisregels: handen goed wassen met zeep voldoende afstand houden mensen vermijden als je je ziek voelt.
 • Voor je een gekregen masker gaat dragen kook je het masker minimaal 15 minuten in een ruime pan water met wat allesreiniger (ontvetten).
 • Of in de wasmachine in een netje op kookwas (95 graden) Haal het er aan de touwtjes uit en droog het vrij hangend of leg ze op een schone gestreken theedoek om te drogen.
 • Herhaal deze manier van reinigen bij gebruik minimaal iedere 24 uur.
 • Het zal thuis nooit lukken om het masker helemaal te ontsmetten zoals in een ziekenhuis, maar dit is op dit moment wat u WEL kunt doen en is beter dan niets.
 • Doe de kapjes na het drogen in een brandschoon afsluitbaar doosje waarbij je erop let dat je de extra mondkapjes steeds kunt pakken aan de lintjes en zonder het volgende kapje aan te raken. Maak het doosje iedere dag goed schoon met warm water en afwasmiddel.
 • Draag het masker alleen wanneer nodig. Bijvoorbeeld als er anderen in dezelfde ruimte aanwezig zijn bij thuisisolatie, of bv. bij noodzakelijke afspraken of het boodschappen doen.
 • Was je handen grondig met water en zeep alvorens het masker aan te raken. Gebruik de uiteinden van de linten om het masker aan te brengen. Raak het middenstuk of je gezicht niet aan met je vingers.

GERUIKSAANWIJZING MONDKAPJE

 •  In het masker kan je een vervangbare filter schuiven, zoals een stofzuigerzak, een dubbel stuk keukenpapier, een papieren tissue of drie lagen toiletpapier. Pas op dat je daarbij niet het hele kapje beetpakt. Voor wassen verwijder je het papier en gooit het weg direct in de vuilnisbak.
 • Zorg dat het masker zo goed mogelijk aansluit op je gezicht. Je moet met mond én neus door het masker ademen en er mogen geen grote openingen aan de kanten zijn waar alle lucht door ontsnapt.
 • Mondmaskers werken minder goed bij kinderen. Verander hun masker regelmatig. Was daarvoor en daarna je handen weer met zeep.
 • ALS JE HET MASKER AF MOET DOEN VERVANG JE HET DIRECT MET EEN SCHOON MASKER, HANG HET NIET OM JE NEK OM HET DAN WEER OP TE ZETTEN!
 • Neem een ander schoon masker als het masker of het filter vochtig wordt of na drie uur.
 •  Doe het gebruikte vuile masker in een stevige enveloppe of papieren zak. Het virus leeft korter op karton dan op een glad oppervlak. Daarom is papier beter dan plastic. Let erop dat je het vuile masker niet even ergens neerlegt.
 • De adviezen zijn gebaseerd op wat wij nu weten, maar kunnen steeds aangepast worden. Kijk daarvoor op de website voor updates (of vraag het aan iemand die dat voor u kan doen)

Veel meer informatie en veel gestelde vragen op www.maakjemondkapje.nl/kennisbank

Disclaimer

Rosa die de mondkapjes maakt zijn niet verantwoordelijk voor onjuist gebruik en de veiligheid van het mondkapje. Wij benadrukken dat je met het mondkapje ook te allen tijde de R.I.V.M. richtlijnen moet volgen en je je moet inlezen hoe je het mondkapje veilig gebruikt en op en af doet. Een handgemaakt mondkapje biedt GEEN bescherming tegen Corona, maar zorgt ervoor dat je MINDER snel anderen besmet indien je onbewust Corona bij je draagt, en MITS je de richtlijnen volgt over het gebruik van het mondkapje.