Resultaten onderzoek naar het mediagebruik in het Oude Westen

8 april 2020

Van begin februari tot begin maart heeft Livien van de Ven in opdracht van de gemeente Rotterdam een onderzoek gedaan naar mediagebruik in onze wijk.

Dit heeft ze gaan doormiddel van een vragenlijst die zij heeft uitgezet in de wijk. Deze vragen lijst lag o.a. Op plekken waar bewoners samenkomen, ook zijn er een aantal bewoners geïnterviewd. Op de facebook pagina van centrum was de vragenlijst een week lang digitaal beschikbaar.Ondernemers zijn rechtstreeks benaderd.

Het doel van dit onderzoek was om uit te zoeken welke informatie bewoners willen ontvangen en via welke kanalen. Met het resultaat kan de gemeente ervoor zorgen dat in de toekomst informatie vaker op de juiste plek bij de juiste doelgroep aankomt.

De resultaten

In totaal heeft de enquête honderd elf volledig ingevulde vragenlijsten opgeleverd.

Media gebruik

  • Een overgroot deel blijft op de hoogte van de informatie uit de wijk door De Aktiegroep Buurtkrant, AD Rotterdams dagblad en de Havenloods te lezen.
  • De bewoners die de vragenlijst hebben ingevuld, luisteren minder vaak naar de Radio om te weten wat speelt in de wijk. Als naar de radio wordt geluisterd, dan wordt RTV Rijnmond het meest beluisterd.
  • Bewoners blijven ook op de hoogte via de sociale media zoals Twitter, Facebook en Instagram, Ze kijken vooral op de social media van WOW-Rotterdam, Aktiegroep Oude Westen en de West Kruiskade. Daarna volgen Open Rotterdam en Leeszaal Rotterdam West.

Meer informatie ontvangen of meepraten

  • Verder blijkt uit de enquête dat bewoners meer informatie willen over bouwplannen, activiteiten in de wijk, de aanpak van overlast, de omgeving van hun woning, bewonersinitiatieven en verkeersveiligheid.
  • In het onderzoek kregen de bewoners ook de vraag over welke onderwerpen die de wijk aangaan ze willen meepraten. Het liefst doen ze dat over verkeersveiligheid, aanpak overlast en bouwplannen.

Organisaties in de wijk

  • Verder is uit de enquête is gebleken dat overgroot deel van de bewoners die de enquête hebben ingevuld, het meest in contact zijn met de volgende organisaties: Aktiegroep Oude Westen, De Rimboe Dierenwinkel, Leeszaal Rotterdam West en Richard Shoes.
  • Verder hebben bewoners ook ingevuld dat zij op andere ontmoetingsplekken komen. De uitkomsten variëren erg, maar een paar organisaties zijn vaker genoemd. Dit zijn Centrum Ettaouhid en Pameijer Klus en Werk.