Rondetafelgesprekken ‘Werkplaats Duurzaam’

22 maart 2021

Uitnodiging: denk en doe mee op donderdag 8 april om 19.30 uur

Wist je dat er een speciale plek in de Gaffelstraat 1 komt waar duurzaamheid de hoofdrol speelt?

Of je nu vragen hebt over jouw eigen huis, bijvoorbeeld hoe je energie en geld kunt besparen, of dat je een idee hebt om de wijk te verduurzamen. Deze plek wordt een plek waar iedereen welkom is. Precies zoals je van de Aktiegroep het Oude Westen gewend bent.

Terugblik rondetafelgesprek ‘Werkplaats Duurzaam’ #1

Op 11 maart organiseerde de Aktiegroep Oude Westen een eerste digitale rondetafelgesprek. Alle activiteiten die nu al op het gebied van duurzaamheid plaatsvinden in de wijk kwamen aan bod: van energiecoaches, groene daken, regentonnen tot het plan voor een speciale editie van de wijkkrant over hergebruik.

Een energiecoach vertelde dat hij zelf wel € 300,-  bespaart op zijn energierekening. Gewoon door de simpele tips te volgen die hij als coach ook aan andere bewoners geeft. Lachend vertelde hij: ‘een van de mensen waar ik thuis ben geweest, belt mij nu regelmatig om te vragen of hij de verwarming hoger mag zetten. Dat bepaal ik uiteraard niet: als hij het koud heeft, moet hij de verwarming hoger zetten. Maar het is wel leuk om te zien dat hij zich er nu bewust van is dat het geld kost als je de verwarming hoger zet.’

Er was tijd te kort om alle initiatieven uitgebreid te bespreken. De aanwezige mensen werden geïnspireerd door alle mooie voorbeelden: er vonden direct nieuwe verbindingen plaats, tips werden uitgewisseld en nieuwe plannen gemaakt. Zo bood iemand spontaan aan om alle subsidies duurzaamheid van de gemeente Rotterdam op een rijtje te zetten. En een ander adviseerde om wethouder Arno Bonte weer eens uit te nodigen voor advies en om te laten zien wat er allemaal in de wijk gebeurt.

Een bewoner: ‘Ik ken alle initiatieven, maar als je alles zo op een rijtje ziet, vind ik het erg indrukwekkend. Straat voor straat wordt de wijk groener, leren we hoe we energie en daarmee geld kunnen besparen, wekt de wijk zelf energie op en verkleinen we de afvalberg.

Er zijn zoveel mooie acties in de wijk, dat we bijna niet toekwamen aan de tweede vraag van de avond: ‘Op welke manier kan de nieuwe plek in de Gaffelstraat 1 helpen om de wijk nog duurzamer te maken?’

We zijn het er over eens dat het een plek moet worden waar alle bewoners terecht kunnen voor hun vragen over hun eigen huis. En dat het ook een plek moet zijn waar initiatiefnemers elkaar kunnen inspireren en helpen om het initiatief (nog) succesvoller te maken. En we gaan alle mooie dingen die er nu al in de wijk gebeuren, tentoonstellen. 

Doe mee: donderdag 8 april ronde tafelgesprek ‘Duurzame Werkplaats’ #2  

Op 8 april om 19.30 uur praten we verder over de inrichting en activiteiten voor de ruimte op de begane grond in het gebouw van de Aktiegroep (Gaffelstraat 1). Wees welkom en doe en denk mee!

Heb jij ook ideeën over de inrichting van deze ruimte? Heb je ideeën om de wijk te verduurzamen samen met buurgenoten? Praat en doe mee op donderdag 8 april! Samen maken we er een plek van waar iedereen uit het Oude Westen welkom is. Geef je op voor de (digitale) bijeenkomst via petra@aktiegroepoudewesten.nl of bel naar de Aktiegroep 010 436 1700 en vraag naar Petra.