Onze creatieve Madrie in de spotlight op Rotterdam Circulair!

30 juni 2022

Binnenkijken bij Madrie Diepa: “Circulair is voor mij vanzelfsprekend”

Een balkontafel van oude lattenbodems en een badkamermeubel van een oud aanrechtblad: bij Madrie Diepa staan veel zelfgemaakte dingen in huis. Als ze iets nieuw koopt, moet het van goede kwaliteit én functioneel zijn, zodat het lang meegaat. En dat is heel circulair.

Circulair betekent: het duurzamer produceren, bewuster kopen en beter wegdoen van spullen. En dat moeten we steeds meer gaan doen, want dat is goed voor het klimaat. En voor je portemonnee. En het is nog leuk ook: “Als ik iets zie, denk ik meteen ‘wat kan ik daar nog meer mee?’ Dat vind ik leuk, ik haal er mijn creativiteit uit.”

Van niets iets maken

Sinds 2004 is Madrie Diepa betrokken bij Aktiegroep het Oude Westen. Met tweedehands materialen, vooral uit de ruimte zelf, toverden bewoners hier onlangs een oud kantoor om tot circulaire ontmoetingsplaats: Werkplaats Duurzaam. De werkplaats organiseert activiteiten en lezingen over circulair, vanuit de wensen van bewoners zoals Madrie. Zij gaat zo lang ze zich kan herinneren al creatief en zuinig om met spullen.

“Ik heb geen armoede gekend in Suriname. We hadden altijd eten op tafel. Maar de luxe die je hier hebt, was er niet. Er was geen fabriek. Het werd niet voor je gedaan. Je moest het zelf doen. We kleedden lege flessen aan als poppetjes, want er was geen speelgoed zoals je dat hier hebt. Wat je niet hebt, heb je niet. Dat prikkelt creativiteit.”

“Toen ik 47 jaar geleden naar Nederland kwam, viel het me op hoeveel bruikbare spullen er op straat staan. Dat opende mijn ogen voor de overvloed die er hier is. Zuinig en creatief met spullen omgaan was voor mij altijd vanzelfsprekend, ik werd me er toen pas heel bewust van.”

Liefde voor spullen én mensen

Het woord circulair hoorde Madrie later, toen het in het nieuws steeds vaker over vervuiling ging. Dat wat zij doet circulair is, is mooi meegenomen. Maar ze doet het vooral voor de mensen.

“Veel spullen die we gebruiken zijn door mensen gemaakt. Ook je nieuwe schoenen. Ik heb daar bewondering voor. Zelfs als je genoeg geld hebt om telkens iets nieuws te kopen, waarom zou je het doen als het oude ook nog werkt?”

Precies zoals jij het wil

Als je iets zelf maakt, kun je het bovendien helemaal ontwerpen zoals jij het wil. Toen Madrie’s keuken werd verbouwd, vroeg ze of ze het oude aanrechtblad mocht houden. Die plaatste ze in de badkamer, zodat haar wasmachine eronder paste. Erbovenop kon ze de was opvouwen. “Zoiets vind je niet in de winkel, maar voor mij is het perfect. En het kost niks.”

“Als iets dat je nieuw koopt van goede kwaliteit is en precies is wat je zoekt, is het ook goed. Als het voor mij maar functioneel is, dan gebruik ik het langer. Mijn kurkparket heb ik bijvoorbeeld nieuw gekocht, maar het ligt er al 37 jaar en is nog steeds goed. Dat is ook een duurzame keuze.”

Een tafel van lattenbodems

Ook maakte Madrie een balkontafel van oude lattenbodems en een badkamerkast van glasplaten uit een oude koelkast. En ze gebruikte de metalen poten van de oude tafel van haar buurvrouw om haar eigen tafel te verstevigen. Of ze alles zelf doet? “Nee hoor, ik heb bijvoorbeeld geen boormachine. Als ik iets wil boren, bel ik mijn broer of hij langs wil komen. Dan doen we het samen.”

Wat kan jij doen?

Madrie bouwt met haar creativiteit mee aan een groene en betaalbare stad op een gezonde planeet. Jij kunt dat ook. Wil je meer voorbeelden? Lees hier wat je kunt doen als Rotterdamse bewoner – en hoe wij helpen. Of kijk op de circulaire routeplanner. Hier vind je allerlei duurzame winkels, bedrijven en andere plekken bij jou in de buurt. Elke actie, hoe klein ook, telt.

Bezoek Werkplaats Duurzaam

Woon je in het Oude Westen? Breng eens een bezoek aan Werkplaats Duurzaam bij de Aktiegroep aan de Gaffelstraat 1-3. Je kunt altijd binnenlopen, hulp zoeken bij een idee of meedoen aan een van de activiteiten.

Bekijk de tips-pagina van Rotterdam Circulair over wat je nog meer kunt doen om duurzamer te leven.