22 september: Dialoog-lezing textiel & kleding

16 september 2022

Hoe kunnen we leren om anders met onze stoffen om te gaan?

De textielindustrie is heel vervuilend. Het verbouwen van bijvoorbeeld katoen is een grote belasting voor het milieu. Dat komt omdat er veel water en gif voor nodig is. Toch wordt er veel kleding en textiel weggegooid. En dat is zonde, want stoffen zijn vaak nog goed bruikbaar. Door kleding te repareren, als tweedehands kleding of om nieuwe dingen van te maken, zoals poetsdoeken en dekens.

Wijkbewoner en textielspecialist Virpi Heybroek is op 22 september onze gast. Virpi studeerde bouwkunde aan de TU Delft, heeft veel onderzoek gedaan naar hergebruik van textiel en werkt momenteel bij de gemeente Rotterdam. “Al sinds ik jong ben, heb ik een grote interesse in textiel. Maar omdat ik de trends in de mode veel te snel vind gaan, werd mijn studierichting architectuur. Ik heb mij verdiept in de waarde van materialen, en hoe we die door slim gebruik en beter ontwerp kunnen beschermen.”

Tijdens de avond vertelt Virpi over het grotere plaatje in Rotterdam. Wat is de inzet van de stad om oude kleding en textiel te hergebruiken: nu en in de toekomst? Tegelijkertijd geeft ze ook praktisch tips waarmee we zelf aan de slag kunnen gaan. Natuurlijk kun je ook vragen stellen en je eigen tips delen.

Nieuwsgierig geworden? Je bent van harte welkom. Je kunt je opgeven door langs te lopen bij de Aktiegroep, te bellen (010 436 1700) of te mailen naar: yos@aktiegroepoudewesten.nl