Aktiegroep doet mee aan Open Monumentendag op 10 & 11 september!

1 september 2022

Op 10 en 11 september doet de Aktiegroep het Oude Westen voor de tweede keer mee met de Open Monumentendagen Rotterdam. Het thema dit jaar is: Duurzaamheid. Op beide dagen worden er twee rondleidingen gegeven door wijkbewoners en één presentatie over de verduurzaming van het pand zèlf. Zowel voor bewoners die jaren in het Oude Westen wonen als voor nieuwkomers. Iedereen kijkt na deze rondleidingen anders naar de wijk.

Kijk eens omhoog

Alma Brevé, kunsthistorica en beeldend kunstenaar, gaat met een groepje bewoners en belangstellenden door de buurt.

Boven de portieken van de Nieuwe Binnenweg hangen prachtige tegels met een voorstelling. Wat stelt die eigenlijk voor? Een programma rond de Nieuwe Binnenweg met de tegeltableaus van Adriaan van der Plas en de speciale nieuw gegoten “ kopjes” in de nieuwbouw Bajonetstraat van beeldend kunstenaar Machyta.

Groepsgrootte max. 8.

Wat was goed en wat moest gesloopt

Bart Isings, architect en beeldend kunstenaar, gaat door de wijk met als thema ‘Hoe duurzaam is het Oude Westen? Het begin van de stadsvernieuwing.’

De route gaat langs gemengde bouw, waaronder het voormalig weeshuis. Over groene daken en straten, bloembakken en regentonnen, door binnentuin de Bajonet en het circulaire huis.

Groepsgrootte max. 8.

Presentatie door Paul Claessens

Presentatie over de verbouwingsplannen van het Gemeentelijk Monument het voormalige zusterhuis. Met de mogelijkheid om even de Kapel te betreden, de enige originele ruimte met glas-in – loodramen in het gebouw. Hiervoor moet u wel goed ter been zijn.

Praktische informatie

Beide rondleidingen en de presentatie zijn op zaterdag 10 en zondag 11 september.

De rondleidingen zijn van 12.00 -13.30 u en van 14.30 -16.00 u.

De presentatie is van 13.45- 14.15 u.

Start rondleidingen: Gaffelstraat 1-3

U hoeft niet te reserveren, maar dit is wel aan te raden.

Voor reserveringen: Marilon@aktiegroepoudewesten.nl

De rondleidingen en presentatie zijn gratis. Een donatie wordt zeer op prijs gesteld.

 

Georganiseerd door De Vrienden van de Aktiegroep.