Mooie publicatie van Movisie naar onze werkwijze!

21 februari 2023

Movisie is hét landelijk kennisinstituut voor een samenhangende aanpak van sociale vraagstukken en deed onderzoek naar de werkwijze van onze Aktiegroep. Vandaag is de rapportage gepubliceerd: Bewoners in actie voor Rotterdam het Oude Westen.

Enkele conclusies uit het onderzoek zijn:

De Aktiegroep is al ruim vijftig haar een vertrouwde vaste partner die haar sporen heeft verdiend in de wijk. Al die tijd draagt ze positief bij aan de leefbaarheid en dat werkt nog steeds door in de dagelijkse praktijk.

Onze vaste locatie waar de deur altijd open staat en waar je gemakkelijk binnenloopt is belangrijk. Er is altijd een luisterend oor en er zijn veel vrijwilligers en bewoners betrokken en actief op terreinen van wonen, vergroening, hergebruik, hoe je zuiniger met energie om kunt gaan, bewoners helpen elkaar met invullen van ingewikkelde papieren enz.. De Aktiegroep faciliteert, zoekt samenwerking en laat bewoners zelf in de lead.

Er zijn vrijwilligers en bewoners die zich al heel lang inzetten en ook nieuwkomers weten ons te vinden. Wij nemen hebben hierbij een verbindende rol in.

Wij laveren tussen aan de ene kant het laten horen van een tegengeluid bij maatschappelijke problemen en aan de andere kant het behouden van goede samenwerking met bijvoorbeeld de Gemeente en Woonstad. Wrijving geeft glans, maar het blijft zoeken naar een balans tussen tegenspel en het optreden als bruggenbouwer.

Een zorg is dat er geen structurele subsidie meer is en dat de voortgang en werkwijze van de Aktiegroep niet verzekerd is en het werk onder druk staat. Daardoor is er minder tijd om signalen van bewoners op te vangen en op basis daarvan tot actie over te gaan. Terwijl de Aktiegroep juist een schakel kan zijn tussen bewoners en de lokale overheid. Laten we hopen dat ook deze rapportage bijdraagt aan het vinden van duurzame middelen voor ons voortbestaan.

https://www.movisie.nl/publicatie/bewoners-actie-rotterdam-oude-westen