29 februari Recht op Rust: Actie Wijkpark

21 februari 2024

Manifestatie Recht op Rust

De ernstige overlast waar het Wijkpark mee te maken had, is voor een groot deel voorbij omdat er nu permanent toezicht is. Dit betekent niet dat het Oude Westen hier helemaal mee geholpen is. In tegendeel. Er zijn nog steeds heel veel mensen die `s nachts in de buitenruimte moeten verkeren.

De helft van de mensen die dak- en thuisloos raken, belanden op straat door ontslag van werk, schulden, te weinig zzp-inkomen of door een scheiding. Hieronder ook veel jongeren. Daarnaast zijn het arbeidsmigranten, mensen met psychiatrische problemen, mensen met een ernstige verslaving en mensen die geen verblijfpapieren hebben.

De reden dat al deze mensen (geregeld) op straat belanden, komt omdat er te weinig nachtopvang is geregeld in Rotterdam. Er is wel een winteropvang maar deze mag alleen open als de gemeten gevoelstemperatuur onder nul komt. Zodra de temperatuur daarboven komt sluit de opvang linea recta de deuren. Mensen moeten dus buiten slapen, terwijl de grond soms nog bevroren is of het is guur weer en het regent. Dit leidt vaak tot ernstige gezondheidsproblemen.

De Recht op Rust-beweging van de Pauluskerk pleit al heel lang voor permanente nachtopvang. Daar zij tot nu toe geen gehoor hebben gevonden bij de gemeente Rotterdam hebben zij allerlei acties georganiseerd. Onder het motto Recht op Rust werd twee nachten opvang geregeld op Rotterdam CS en voor het stadhuis waar dak- en thuislozen een bed werd aangeboden en waar op dat moment ook vele vrijwilligers en andere Rotterdammers (waaronder ook gemeenteraadsleden) hun solidariteit deelden. Dit als protest voor het totaal onlogische Rotterdamse beleid. De oplossing is simpel: zorg voor reguliere opvang voor iedereen. Lukt dat op korte termijn niet? Houd dan de winteropvang de hele winter open, ongeacht het weer.

Op 29 februari aanstaande is een Recht op Rust manifestatie in het Wijkpark. De vrijwilligers van de Pauluskerk zullen dan één nacht bedden beschikbaar stellen voor mensen die op straat moeten slapen en ruimte voor allerlei andere mensen die hun steun willen betuigen en iets willen doen. De manifestatie begint om 19.00 u. met verhalen en muziek en eindigt de volgende morgen om 9.00 u.. Alle hulp en iedereen is van harte welkom!

De manifestatie Recht op Rust wordt ondersteund door veel bewoners, organisaties, Aktiegroep Het Oude Westen en anderen.

Meer informatie bij de Pauluskerk, Mauritsweg 20, 010 – 411 81 32

De actie is rustig verlopen. Veel mensen maakten gebruik van de tentjes die waren opgezet, anderen bleven rond het kampbuur hangen, buurtbewoners kwamen lekkers brengen.