28 maart Thuis bij de Aktiegroep.

27 maart 2024

Donderdag 28 maart was er weer een Thuis bij de Aktiegroep.

Deze keer kwamen Carlijn Sonneveldt Niels van der Ham van stichting Droom en Daad vertellen dat het oude Tramhuisje aan het Eendrachtsplein weer in ere hersteld gaat worden! Het gaat een plek worden waar je alles kunt vinden over wandelen in Rotterdam. De pastorie van de Paradijskerk hebben zij opgekocht en wordt in oude luister opgeknapt. het pand krijgt nieuwe functies. Op dit moment wordt het pand gebruikt door verschillende schrijvers die er met elkaar werken en inspireren.

Het kruispunt Henegouwerlaan/’s Gravendijkwal is helemaal op de schop gegaan en er komt een nieuwe buslijn. Jan Maas vertelde hoe het proces met de HOV lijn is verlopen. Alle omwonenden zijn voor de komst van deze bus, maar er tegen dat deze op de ventwegen gaat rijden: er was hen een fietsbaan in twee richtingen beloofd, het is gevaarlijk voor fietser en slecht voor de funderingen. Er is geen bewonersparticipatie geweest en er is totaal niet geluisterd naar de bewoners, terwijl zij een mooi alternatief hadden bedacht: de bus via het Bentinckplein laten rijden. De gemeente heeft van meet af aan de eigen plannen strikt doorgezet.

Lennard de Vlieger is winterstraatmanager West Kruiskade. Hij vertelde dat het Oude Westen eigenlijk een openlucht museum is, met de vele straatkunst die er te zien is en vaak door gerennomeerde kunstenaars ontworpen. Hij wil dit nog beter op de kaart zetten.

Het Wijkpark zit in de lift! Er staan allerlei activiteiten gepland voor kinderen en volwassenen. Eva de Koning kwam vertellen over Tour de France Femmes 2024 die ook in het Wijkpark een evenement gaat organiseren! Houdt de agenda in de gaten!

Tahmar Kempermans van de Pauluskerk vertelde dat de actie van 29 februari in het Wijkpark een groot succes was. Er was veel solidariteit van bewoners die langs kwamen om iets lekkers te brengen of om hun steun te betuigen. Dat werd erg gewaardeerd. Als gevolg van de Akties komt er een nachtopvang in Overschie en wordt een bepaalde groep geholpen richting werk.

De Aktiegroep gaat samenwonen met de Wijkhub van de gemeente. Paul heeft stevig onderhandeld met de gemeente die eerst van plan was om de Aktiegroep naar de eerste verdieping te verplaatsen. Gelukkig kunnen we op de begane grond blijven. Er komt een werkplek en een spreekkamertje voor de gemeente. En het idee is om het Wijkplein op te gaan knappen.