Wijktentoonstelling ‘De energie van het Oude Westen’ van 24 april – 5 juni

22 april 2024

PERSBERICHT

Van 24 april tot 5 juni vormt het Wijkpark Oude Westen het decor voor de openbare tentoonstelling ‘De energie van het Oude Westen’. In deze tentoonstelling brengen Fotograaf des Vaderlands Marwan Magroun en voormalig stadstekenaar Maria Fraaije in beeld welke rol de energietransitie speelt in het echte leven van bewoners. Op woensdag 24 april werd de tentoonstelling om 16:30 ter plaatse feestelijk geopend.

De energietransitie is meer dan alleen een technisch verhaal over windmolens, waterstof en warmtepompen. Toch zie je overal dezelfde beelden opduiken als het gaat om duurzame

energie: grijsblauw en onpersoonlijk – op misschien wat mannen met helmpjes na. Dat moet anders.

Shanaz, Madrie, Anne, Karmidjoh, Theo, Rob en Gina zetten zich allemaal in voor een rechtvaardige energietransitie in hun wijk, het Oude Westen in Rotterdam. Dit is niet altijd makkelijk. Hoe doe je dat eigenlijk, een zonnedak aanleggen waar ook mensen met een smalle beurs in kunnen investeren? Hoe bereik je als energiecoach mensen bij wie energie geen grote rol speelt, omdat zij kampen met grotere problemen, zoals uitsluiting, eenzaamheid, of schuld? En wat doe je als je merkt dat je als vrijwilliger problemen moet oplossen, die veroorzaakt zijn door een overheid die de afgelopen jaren steken heeft laten vallen?

Ondanks de tegenslagen, werken ze gestaag door aan een wijk waarin iedereen kan profiteren van de energietransitie. Dit doen zij allen om geheel eigen reden: soms omdat zij graag bezig zijn met techniek, maar veel vaker vanwege de gezelligheid bij de Aktiegroep, de betrokkenheid met de buurt, om nieuwe dingen te leren, of om hun buren te helpen. Bovendien speelt de transitie voor veel van hun buurtbewoners maar een bijrol in een verhaal waarin armoede, uitsluiting en andere thema’s belangrijker zijn.

Kortom: in het verhaal van de energietransitie, spelen windmolens en zonnepanelen maar een kleine rol. Eigenlijk gaat het niet voornamelijk over techniek, maar over mensen, inclusief alle complexiteit die dat met zich meebrengt.

De tentoonstelling ‘De energie van het Oude Westen’ brengt deze bewoners en hun verhalen in beeld met foto’s en illustraties. Ze is te bekijken van 24 april tot 5 juni in het wijkpark Oude Westen. Op woensdag 24 april was de feestelijke opening, van 16:30-17:30 in het wijkpark Oude Westen. De beelden zijn naderhand beschikbaar in een digitale beeldbank en hieronder vast een paar impressies.

Dit is een initiatief van DRIFT, met ondersteuning van de Provincie Zuid-Holland en nu in samenwerking met Aktiegroep het Oude Westen.

Neem voor vragen contact op met Annelli Janssen, janssen@drift.eur.nl, +31 (0)10-408 8824