West Side stories 21.11 t/m 21.12 2019

18 november 2019

OMI presenteert van 21 november t/m 22 december de manifestatie West Side Stories. Met een tentoonstelling, stadsroutes en lezingen wordt de roemruchte stadsvernieuwing in het Oude Westen van Rotterdam belicht en tonen ontwerpers, kunstenaars en fotografen een nieuwe kijk op de wijk.

De tentoonstelling geeft een beeld van de buurtprotesten met de posters, buurtkranten en tekeningen van de Aktiegroep Oude Westen. In luisterfragmenten hoor je de verhalen van architecten, filmbeelden tonen de wijk van vroeger en interieurfoto’s laten de wijk anno 2019 zien. Je ziet op kaarten en plattegronden hoe er meer ruimte is gekomen in de wijk en geëxperimenteerd met woonvormen. ArchitectuurMaken, Bart Isings, Charlie Koolhaas en Studio Verter brengen het Oude Westen van nu in kaart op basis van verkenningen door de wijk. Architecten en critici – Tim Verlaan, Lidwine Spoormans, Florian Urban, Endry van Velzen – geven in hun essays een eigentijdse herwaardering aan deze periode.

Zes portretten van actieve bewoners @Akiegroep Oude Westen, Gaffelstraat 1-3

Op het wijkplein van de Aktiegroep is vanaf donderdag 21 november tot en met 22 december een tentoonstelling te zien met portretten van zes actieve wijkbewoners. Voor bewoners die de Aktiegroep nog niet kennen een mooie gelegenheid om kennis te maken met het wijkplein, de mooie oude affiches met de Leeuwen, de maquette van de wijk en de activiteiten die nu plaats vinden op het gebied van de duurzaamheid zoals zonnepanelen, groene daken, energiecoaches enz.
De Aktiegroep is geopend van maandag t/m vrijdag van 9 – 16 uur.

 

Avonden | WEST SIDE STORIES
@ Leeszaal West, Rijnhoutplein 3

Anders Wonen | wo. 27 november, 20.00 | i.s.m. AIR

Twee bijzondere architecten vertellen over hun eerste gerealiseerde project, allebei in het Oude Westen. Francine Houben (Mecanoo) over het baanbrekende project aan het Kruisplein waarmee ze als student begin jaren tachtig een prijsvraag won. Nina Aalbers (ArchitectuurMaken) over haar huis in de Gouvernestraat dat in 2016 is gebouwd met bakstenen die uit bouwafval zijn gemaakt. Vervolgens gaan ze met elkaar in gesprek o.l.v. Bas van der Pol (directeur van het Architectuur Instituut Rotterdam) over de betekenis van deze projecten voor hun overige werk.

De voertaal van deze avond is Nederlands. Tickets incl. een drank €5,-
________________________________________

Strijd om de Stad | wo. 11 december, 20.00

Over de stadsvernieuwing in het Oude Westen bestaat fascinerend en levendig filmmateriaal; historische straatbeelden, de ‘akties’ en idealistische bewoners. Deze avond zie je een selectie van filmfragmenten uit de jaren 70. Aansluitend is er een discussie over de hedendaagse buurtinitiatieven en de toekomst van het Oude Westen met een aantal actieve buurtbewoners, waaronder Marja Brand (Tuin de Bajonet) en Joke van der Zwaard (Leeszaal West).

De voertaal van deze avond is Nederlands. Graag reserveren
________________________________________

Urban Renewal Revisited | Th. 12th December, 20.00

Especially for West Side Stories architects and critics wrote an essay about the Oude Westen neighbourhood and the urban renewal. What are the requirements to understand and value this relatively young layer of the city? This evening, Lidwine Spoormans (TU Delft), Endry van Velzen (De Nijl architecten) and Tim Verlaan (UvA) will elaborate on the history and future of the Oude Westen. Each of them will present a statement, followed by a discussion about the design, public space and social change of this quirky part of the city center.

This evening will be in English. Tickets coming soon.
________________________________________

Streetwise | do. 18 december, 20.00

Wat is de betekenis van de straat als sociale ruimte? Tijdens deze avond gaan we dieper in op de beroemdste straten van het Oude Westen: de Nieuwe Binnenweg en de West-Kruiskade. Straten die de unieke wereld van Rotterdam en haar bewoners vertegenwoordigen. We kijken naar de toekomst van de stadsstraat en de levendige discussies hierover.

Meer informatie volgt binnenkort.