Het waardevolle werk dat Els doet bij de Werkplaats Duurzaam

7 juli 2022

Els Desmet doet actieonderzoek naar de circulaire beweging in het Oude Westen. Lees hoe ze dat doet in dit artikel verschenen op Rotterdamcirculair.nl

In een voormalig kantoor van Aktiegroep het Oude Westen vind je sinds kort Werkplaats Duurzaam. Een mooi voorbeeld van circulariteit: bewoners toverden deze ruimte met tweedehands materialen, veel uit de ruimte zelf, om tot circulaire ontmoetingsplaats. Je kunt er altijd binnenlopen, hulp zoeken bij een idee of meedoen aan een van de activiteiten.

Circulair betekent: het duurzamer produceren, bewuster kopen en beter wegdoen van spullen. En dat moeten we steeds meer gaan doen, want het is goed voor het klimaat. En voor je portemonnee. En het is nog leuk ook! Els Desmet, één van de oprichters van Werkplaats Duurzaam, vertelt waarom zij werkt aan circulair.

Besparen en bijverdienen

Soms ben je al circulair bezig omdat je eigenlijk geld wil besparen, of iets wil bijverdienen of organiseren. Els: “Ik ging laatst langs bij Speelcentrum Weena. Daar hebben ze ook een tweedehandswinkeltje met kinderkleding. Bewoners kunnen goedkoop kinderkleding kopen en het levert wat geld op voor de speeltuin. Maar het is ook circulair.”

“Nog een voorbeeld: Omdat armoede hier in de wijk een groot thema is, zijn er energiecoaches actief. Het initiatief werd opgezet vanuit de Aktiegroep en bestaat uit bewoners die buurtgenoten helpen met het besparen van energie. Hoewel het doel is om geld te besparen, is het ook circulair, want je verbruikt minder. In al deze verschillende onderwerpen die onder bewoners spelen, kunnen we het besef van circulair versterken.”

Circulair ook al onderdeel van jouw leven

Els Desmet is Sociaal Geograaf en is al jaren betrokken bij de Aktiegroep. Ze onderzoekt wat er speelt bij bewoners en bespreekt dit met gemeenten, bewonersorganisaties en woningbouwcorporaties. Zo kunnen zij afspraken maken en plannen uitvoeren die beter aansluiten bij wat bewoners willen.

“Er gebeurt al veel in de wijk op het gebied van circulair. Ook de Aktiegroep is er al langer mee bezig. Ik ga met bewoners in gesprek en kijk wat er nodig is om de mensen met ideeën te versterken en met elkaar te verbinden.”

“Door er gesprekken over te voeren, ontdekte ik de enorme rijkdom en de gelaagdheid van het onderwerp. Veel dingen waar bewoners al om andere redenen mee bezig zijn, zijn aan circulair gelinkt. Daarnaast prikkelt het creativiteit. En gaat het over de waardering van producten en vakmanschap. Dat bij elkaar opgeteld, maakt het voor mij interessant.”

Voor en door bewoners

De Aktiegroep – en Werkplaats Duurzaam – is voor en door bewoners opgericht. Veel bewoners weten de plek te vinden. Dat is waardevol als je mensen kennis wil laten maken met circulair.

“Bewoners komen naar de Aktiegroep met vragen over bijvoorbeeld huurtoeslag, energiegebruik en veiligheid. Er is een lage drempel. Daardoor kennen we de behoeftes van bewoners en kunnen we het onderwerp circulair binnen die behoeftes meer onder de aandacht brengen.”

Een collectief zonnedak

Het resultaat? Activiteiten, lezingen en plannen die dichtbij de behoeftes van bewoners staan. In samenwerking met de gemeente kwam er al een pop-up milieupark, bewoners werden geïnterviewd voor een circulaire bijdrage in de Buurtkrant, er stond een workshop ‘opbergrijstzak’ op de agenda en samen met Blijstroom werd een collectief zonnedak gerealiseerd waar ook bewoners met een kleine beurs aan mee kunnen doen.

Ook aan de slag met circulair?

Madrie Diepa – vrijwilliger bij de Aktiegroep, maakt van veel oude spullen nieuwe dingen. Ze gooit daardoor bijna niks weg. Ook jij kan meebouwen aan een groene en betaalbare stad op een gezonde planeet. Elke actie, hoe klein ook, telt. Lees hier wat je kunt doen als Rotterdamse bewoner – en hoe wij helpen. Of kijk op de circulaire routeplanner. Hier vind je allerlei duurzame winkels, bedrijven en andere plekken bij jou in de buurt.

Bezoek Werkplaats Duurzaam

Woon je in het Oude Westen? Breng dan eens een bezoek aan Werkplaats Duurzaam bij de Aktiegroep aan de Gaffelstraat 1-3. Je kunt altijd binnenlopen, hulp zoeken bij een idee of meedoen aan een van de activiteiten.

Fotografie: Jan de Groen